Inloggen

In Historie : 2000 - 2015 is ook informatie over 2015


2015


In 2015 vond een droevige gebeurtenis plaats: het overlijden van onze dirigent Léon Bours, op 49-jarige leeftijd. Het onverwachte, de omstandigheden en het tijdstip zo vlak voor Sevenum maakten zijn overlijden tot een van de meest ingrijpende en emotionele gebeurtenissen in het bestaan van ons koor. Het aan hem opgedragen herinneringsconcert ‘CODA’ in november was een hommage aan een innemende persoon met een bijzondere kennis van - en inleving in - ons repertoire en een enorme vakkennis op een breed muziekgebied. Gelukkig heeft hij ons veel prachtige composities en arrangementen nagelaten.

In maart was een lang voorbereide musical gepland, die we samen met het Vlielander Zeemanskoor in Sevenum zouden opvoeren. Ondanks het overlijden van Léon hebben we dit onder de bijzondere omstandigheden toch door laten gaan. Léon had al eerder tijdens de laatste repetitie in Vlissingen gezegd dat dit altijd door zou moeten gaan.

Wat het hoogtepunt van 2015 had moeten worden werd een dieptepunt én hoogtepunt tegelijk in een zeer emotioneel weekend met heel veel meelevende toeschouwers. De musical was mede daardoor ook een mooi afscheid van Léon.


In de loop van het jaar werd Rob van der Meule onze nieuwe dirigent.


Op 2 april een optreden in een volle St. Jacobskerk t.g.v. de opening van de viering ‘700 jaar Vlissingen’ en op 28 juni weer in de St. Jacobskerk voor de traditionele Sea Sunday, een oecumenische dienst voor zeevarenden.

Het werden twee dagen gezelligheid in Hoorn t.g.v. een internationaal congres voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Het was ook de eerste reis met het koor van onze kersverse dirigent Rob. Voor hem was het een bijzondere ervaring met een zeer geslaagd optreden onder zijn leiding dat volgens de recensies veel indruk heeft gemaakt op de congresgangers.

Op 15 augustus heeft de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-Vaarders (onze ere voorzitter Albert Veldkamp is hier ook lid van) een internationale bijeenkomst georganiseerd. Het is 400 jaar gelden dat Jacob Le Maire en Willem Cornelisz Schouten uit Hoorn vertrokken voor hun ontdekkingsreis. Zij waren de eerste die Kaap Hoorn gerond hebben. Bij deze bijeenkomst hebben wij van ons repertoire o.a. alle shanty's gezongen die met Kaap Hoorn te maken hebben.

Kaaphoornvaarders

Het Vliegende Hollander Festival in Terneuzen is ook steeds weer een gezellig gebeuren waar we al meerdere keren zijn uitgenodigd. Dit geldt ook voor Medioburgum, het folklore festival in Oost-Souburg, dit jaar op 11 september en gedirigeerd door Rob en Einar, waardoor Rob voor het eerst ook als toeschouwer getuige kon zijn van de dansen en acts van onze dansgroep. Op 19 december traden wij 3 keer op in ’s-Hertogenbosch. In oktober en november verzorgden wij optredens in drie zorgcentra in ’s-Heerenhoek, Lewedorp en ’s-Heer Arendskerke. Voor de inwoners altijd erg leuk en voor ons dankbaar om te doen. Dan tot slot op 27 november het indrukwekkende herdenkingsconcert voor Léon in samenwerking met Cantare en Popkoor Flashback, waarvan Léon ook dirigent was.(zie Historie 2000-2015)


Optreden tijdens het Vliegende Hollander Shantyfestival in Terneuzen op 5 september.


2016

In 2016 vierden we ons 45-jarig bestaan (zie hieronder). Afgezien van de jubileumactiviteiten, hadden we nog enkele andere optredens: Op 9 januari in de Historische Kerk in Oost-Souburg en op 24 januari een geslaagd optreden in de Concert en Gehoorzaal in Middelburg, voor hen die normaal niet in de gelegenheid zijn om concerten te bezoeken. Dit was een mooi initiatief van de Lions Middelburg. Later in het jaar traden we op tijdens de Visserijdagen in Woudrichem. Een zeer geslaagd optreden en een gezellige dag uit voor koorleden en partners.Het Scheldeloodsenkoor 45 jaar!

Naar het voorbeeld van de loodsen in Kiel, Duitsland, die al 100 jaar geleden een shantykoor vormden, kreeg Albert Veldkamp in 1971 twaalf Vlissingse loodsen zo gek om samen seasongs en shanties uit de tijd van de oude zeilvaart te gaan zingen. Het begin van het Scheldeloodsenkoor wat daarmee het eerste shantykoor in Nederland was!

Nu bestaat het koor dus al 45 jaar en dat moest uitgebreid gevierd worden.

Dat begon op 22 april met een openbare receptie in de Nederlandse Loodsen Sociëteit die zeer druk werd bezocht. Natuurlijk heeft het koor daar nog een paar shanties laten horen want daar gaat het toch om. De volgende dag bood het Nederlands Loodswezen Vlissingen de koorleden met partners een vaartocht aan met een van de zeegaande loodsboten over een deel van de Westerschelde en door de Sloehaven. Het weer was prachtig, de verzorging door de bemanning was perfect en dus werd het een geweldige tocht.

Die middag verzorgde het koor een optreden bij de “Missions to Seafarers “ in Scheldepoort want daar liggen toch onze roots. Het afsluitende buffet was erg gezellig.

De week werd afgesloten met onze traditionele medewerking aan de kerkdienst ter gelegenheid van de “ Sea Sunday “ in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Op 30 april volgde een bezoek per bus aan de indrukwekkende Maasvlakte gevolgd door een tocht met het oude raderschip “Majesteit “: vanuit Rotterdam over de Noord, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg met lunch en diner aan boord bij een prachtig wisselend decor.

In november brachten we tijdens een matinee en een uitverkochte avondvoorstelling in het Arsenaal theater onze inmiddels bekende musical “Rolling Home “ geschreven door Jan van Gaalen. Admiraal Michiel de Ruyter en de Vlielandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh vervulden de hoofdrollen. Dit met medewerking van het Vlielander Zeemanskoor, geregisseerd door Diny Huson en onder leiding van onze nieuwe dirigent Rob v.d.Meule. Albert Veldkamp bood een replica van het beroemde bord van Willem de Vlamingh aan de Vlielandse gemeenschap aan om het te bewaren in het museum op Vlieland en het SLK ontving als aandenken een stuk wrakhout van een in de middeleeuwen ter hoogte van Vlieland vergaan zeeschip met certificaat van echtheid.
2017

Het jubileumjaar werd op 13 mei 2017 op passende wijze afgesloten met een groots concert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Het koor had daarvoor de hulp ingeroepen van het voltallige Zeeuws Orkest, de mezzosopraan Tania Kross en de bariton Henk Poort, en gastzangers uit de omgeving. Het geheel stond onder de bezielende leiding van onze dirigent Rob van der Meule die daarmee een geweldige prestatie leverde,De optredens in 2017 waren een onverdeeld succes.

De Nieuwjaarsreceptie in het Stadhuis van Vlissingen op 9 januari, het optreden in Ter Reede op 15 april, het Jubileumconcert in de St Jacobskerk met m.m.v. Tania Kross, Henk Poort en het Zeeuws Orkest op 13 mei, het 10-jarig jubileum van Scharretjoe op 25 mei, het bekende Vliegende Hollander Festival in Terneuzen op 2 september, Medioburgum in Oost-Souburg op 9 september, het optreden in de Erasmus-flat in Goes op 8 oktober, de herdenking, op een winderige boulevard voor de omgekomen zeevarenden tijdens de 2e Wereldoorlog op 28 oktober en de onthulling van het standbeeld “Mannen tussen staal”voor de Scheldemedewerkers op 25 november.


In verband met ziekte van Rob van der Meule hebben ook Einar van Santen en Monty van Belzen het koor gedirigeerd.

TOP