In Historie : 2000 - 2015 is ook informatie over 2015

In 2015 werd Rob van der Meule onze nieuwe dirigent.

foto_rob_van_der_meule.jpg

Op 15 augustus heeft de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-Vaarders (onze ere voorzitter Albert Veldkamp is hier ook lid van) een internationale bijeenkomst georganiseerd. Het is 400 jaar gelden dat Jacob Le Maire en Willem Cornelisz Schouten uit Hoorn vertrokken voor hun ontdekkingsreis. Zij waren de eerste die Kaap Hoorn gerond hebben. Bij deze bijeenkomst hebben wij van ons repertoire o.a. alle shanty's gezongen die met Kaap Hoorn te maken hebben.

Kaaphoornvaarders

Optreden tijdens het Vliegende Hollander Shantyfestival in Terneuzen op 5 september.

Het Scheldeloodsenkoor 45 jaar!

Naar het voorbeeld van de loodsen in Kiel, Duitsland, die al 100 jaar geleden een shantykoor vormden, kreeg Albert Veldkamp in 1971 twaalf Vlissingse loodsen zo gek om samen seasongs en shanties uit de tijd van de oude zeilvaart te gaan zingen. Het begin van het Scheldeloodsenkoor wat daarmee het eerste shantykoor in Nederland was!

Nu bestaat het koor dus al 45 jaar en dat moest uitgebreid gevierd worden.

Dat begon op 22 april met een openbare receptie in de Nederlandse Loodsen Sociëteit die zeer druk werd bezocht. Natuurlijk heeft het koor daar nog een paar shanties laten horen want daar gaat het toch om. De volgende dag bood het Nederlands Loodswezen Vlissingen de koorleden met partners een vaartocht aan met een van de zeegaande loodsboten over een deel van de Westerschelde en door de Sloehaven. Het weer was prachtig, de verzorging door de bemanning was perfect en dus werd het een geweldige tocht.

Die middag verzorgde het koor een optreden bij de “Missions to Seafarers “ in Scheldepoort want daar liggen toch onze roots. Het afsluitende buffet was erg gezellig.

De week werd afgesloten met onze traditionele medewerking aan de kerkdienst ter gelegenheid van de “ Sea Sunday “ in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Op 30 april volgde een bezoek per bus aan de indrukwekkende Maasvlakte gevolgd door een tocht met het oude raderschip “Majesteit “: vanuit Rotterdam over de Noord, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg met lunch en diner aan boord bij een prachtig wisselend decor.

In november brachten we tijdens een matinee en een uitverkochte avondvoorstelling in het Arsenaal theater onze inmiddels bekende musical “Rolling Home “ geschreven door Jan van Gaalen. Admiraal Michiel de Ruyter en de Vlielandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh vervulden de hoofdrollen. Dit met medewerking van het Vlielander Zeemanskoor, geregisseerd door Diny Huson en onder leiding van onze nieuwe dirigent Rob v.d.Meule. Albert Veldkamp bood een replica van het beroemde bord van Willem de Vlamingh aan de Vlielandse gemeenschap aan om het te bewaren in het museum op Vlieland en het SLK ontving als aandenken een stuk wrakhout van een in de middeleeuwen ter hoogte van Vlieland vergaan zeeschip met certificaat van echtheid.

2017

Het jubileumjaar werd op 13 mei 2017 op passende wijze afgesloten met een groots concert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Het koor had daarvoor de hulp ingeroepen van het voltallige Zeeuws Orkest, de mezzosopraan Tania Kross en de bariton Henk Poort, en gastzangers uit de omgeving. Het geheel stond onder de bezielende leiding van onze dirigent Rob van der Meule die daarmee een geweldige prestatie leverde,