Inloggen


2000

Naast de reis van een week naar Noorwegen t.g.v. het 'Hollenderfestivalen' en Sail Amsterdam was dit, na een overvol 1999, 'gelukkig' een vrij rustig jaar.

We verleenden medewerking aan de culturele opening van 'Sail Amsterdam' 2000 met de heropening van de Beurs van Berlage in Amsterdam in aanwezigheid van de minister van Cultuur.

Behalve het grootse spektakel van Sail Amsterdam werd er in 2000, op meer bescheiden schaal, ook een Small Sail Vlissingen georganiseerd. In de thuishaven verleende het koor natuurlijk alle medewerking aan dit eveneens geslaagde evenement.

Na de premièrevoorstelling in februari werd in het najaar op 26 november wederom de musical ‘Shadows of Time'© opgevoerd in het Arsenaaltheater in Vlissingen. Aangezien de zaal voor de avondvoorstelling al was uitverkocht, nog voordat de affiches in de stad waren opgehangen, werd na overleg nog een middagvoorstelling ingelast. Dat gaf op deze zondag natuurlijk wel een extra belasting voor de spelers en de mannen van de bouwploeg. Door de extra middagvoorstelling moest de generale repetitie de zaterdag daarvoor gehouden worden. Maar beide uitvoeringen verliepen uitstekend, wat bleek uit de staande ovaties van het publiek na afloop.

Het jaar 2000 werd in december afgesloten met een grote manifestatie in de Grote Kerk te Veere, ter gelegenheid van de eindejaarsbijeenkomst van de politiekorpsen.


2001

Door grote succes van onze tour door Australië in 1998 werden we uitgenodigd voor een tweede tour die we dit jaar maakten.

Na deze grandioze tweede reis van drie weken naar Tasmanië, begin 2001, begonnen de repetities alweer voor een opvoering van de musical in april in het Zuidlandtheater in Terneuzen. Dit was één van de laatste producties opgevoerd in het Zuidlandtheater i.v.m. de bouw van een nieuw theater in Terneuzen.

De avond was er evenmin niet minder succesvol om.

Vijf dagen later waren we alweer met de bus op weg naar het Belgische Casteau, voor een optreden tijdens een receptie van SHAPE voor de ambassadeurs van de NATO.

Hadden we in juni eerst nog een optreden in de Oostkerk in Middelburg in samenwerking met de Taganrog groep LEL uit Rusland, het grote gebeuren was later deze maand wel de reis naar Brunsbüttel in Duitsland.

Samen met de loodsenkoren Takelure en Knurrhahn waren we daar bijeen ter herdenking van 106 jaar Nord-Ostseekanal. Hier voerden we de nieuwe musical 'Shadows of Time'© in het Duits op.

In juli was het koor weer aanwezig op het groots georganiseerde Sail Antwerpen.

Daarna volgde deze zomer optredens in Aardenburg voor de landelijke feestdag van de ING-bank en verder in Kamperland en Breskens.

Vervolgens het inmiddels jaarlijks georganiseerde Small Sail Vlissingen in augustus. 's Avonds was het gezellig samenzijn in de grote tent in de Cornelis Lampsinstraat. Ditmaal werd het muzikale gedeelte verzorgd i.s.m. de Lutine en Het Veerse Scheepstuig.

In september naar Dreischor waar we een mooi concert verzorgden, in de prachtige oude kerk, voor de stichting Musifoca.

Het 30-jarig bestaan van het koor werd op bescheiden wijze gevierd met een vaartocht op de Schelde met het schip 'Friesland'.

In Koewacht namen we ook deel aan een drie-koren-concert, samen met het Gemengd koor Kieldrecht en het Gemengd koor St. Cecilia t.g.v. het 35-jarig bestaan van deze vereniging.

Nog een feestavond in Koudekerke en ter afsluiting van 2001 vertrokken we naar Zeebrugge voor een optreden aan boord van de P&O ferry ‘Nordsun'.


2002

Het jaar 2002 kenmerkte zich door diverse optredens in de regio.

In het Gasthuis in Goes een middagoptreden, vervolgens een optreden in Aardenburg in Coensdijke, een overwegend Nederlandstalig programma in zeemanspak, met o.a. de act ‘The Shaver'.

Daarna in april in Middelburg een optreden voor de bewoners van het ouderencentrum Rustenburg, ook weer Nederlandstalig.

Later deze maand was er een eervol officieel optreden bij de opening van het nieuwe ‘Maritiem muZEEum' in Vlissingen.

In juni kregen we het tegenbezoek van onze gastheren in Noorwegen twee jaar geleden. We hadden voor de leden van de Flekkefjord Sangforening een uitgebreid programma op touw gezet. Ze waren onder het auditorium bij de opvoering van onze musical in de schouwburg van Middelburg en hun bezoek werd verder afgesloten met een geslaagde barbecue, op een mooie zomeravond.

In oktober 2002 verzorgden we een optreden op een sponsoravond voor het Rode Kruis. Dit vond plaats in het zeer exclusieve restaurant ‘de Karpendonkse Hoeve' te Eindhoven. De stemming bij de enkele honderden dinergasten zat er goed in en de verzorging van het koor was van hetzelfde hoge niveau als dat van het restaurant zelf. Zowel vóór als na het optreden waren er hapjes en drankjes in overvloed wat de vermoeienis van een avondretourtje Eindhoven meer dan goed maakte.

Dit jaar ook nog een optreden in Antwerpen t.g.v. de doop van een nieuwe supersleepboot voor de U.R.S., de 'Union Manta'.


2003

Begin 2003 werd de oude band met Westkapelle weer eens aangehaald met een optreden voor de bloeiende Oranjevereniging aldaar.

Veertien dagen later een optreden in het verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen t.g.v. de opening van de nieuwe aanbouw van het verpleeghuis.

Ook bij de festiviteiten rond het 1OOjarig bestaan van de Zeevaartschool De Ruyter was het koor nauw betrokken. 's Middags een optreden in de St. Jacobskerk samen met de band van Jeroen Zijlstra, waarvoor we het speciale lied ‘Zeemansblik' hadden ingestudeerd. 's Avonds speelden we onze musical ‘Shadows of Time©' in het Arsenaaltheater voor de jubileumfeestgangers.

Naast al deze feestelijkheden was er in mei ook de stijlvolle dodenherdenking in de hal van de zeevaartschool waar de onderlinge sterke band tussen school en koor weer eens duidelijk tot uitdrukking kwam.

Zo is het koor altijd betrokken bij de maritieme activiteiten in en rond Vlissingen.

Dit bleek ook weer bij de laatste afvaarten van de veerboten van de Provinciale Stoomboot Dienst, de P.S.D, in maart van dit jaar. Zowel in Vlissingen als in Kruiningen waren we aanwezig bij dit historische gebeuren.

Een doopplechtigheid deed ons afreizen naar Rotterdam. Daar werd de grootste binnenvaarttanker de 'Vlissingen' plechtig gedoopt op het Noordereiland. Er stond veel publiek op de kade, ondanks de lage temperatuur (5° C). In het achtergelegen historische Hulstkampgebouw kwamen we met een hapje en een borreltje weer op temperatuur.

Ook in de andere stad aan de Schelde, Terneuzen, is het Scheldeloodsenkoor een graag geziene gast. Zo traden we in april 2003 op in het gloednieuwe Scheldetheater t.g.v. het 110-jarig bstaan van muziek-vereniging 'De Vliegende Hollander'.

Het shantykoor ‘Voor de mast' uit Katwijk is één van de koren waarmee we een uitwisseling hebben als de gelegenheid daar is. Met nog twee andere shantykoren verzorgden we het Shantyfestival van de maritieme markt in Katwijk. In een gezamenlijk optreden klonk het ‘Rolling home' over het marktplein.

Voor de Rotary hebben we diverse optredens verzorgd. Zo togen we o.a. naar Oosterhout in Noord-Brabant en ook in Vlissingen werd een groot optreden ten behoeve van de Rotary verzorgd.

We voerden nogmaals onze musical ‘Shadows of Time'© op in het Arsenaaltheater.

Het grootste evenement van 2003 was zonder meer ‘Delfsail 2003'. Een keur van Tall Ships was naar deze noordelijke havenstad gekomen. Het Scheldeloodsenkoor kreeg van de Loodsdienst de loodsboot ‘Mirfak' ter beschikking om de reis naar het hoge Noorden te maken. Begunstigd door uitzonderlijk mooi weer is het een grandioze manifestatie geworden, die veel publiek trok. Behalve optredens op de Tall Ships en op de podia langs de kades, brachten we ook hier de musical ‘Shadows of Time'© in het theater de Molenberg op de planken. De dames van onze theatergroep, die niet op de Mirfak konden meevaren, waren per bus naar Delfzijl gekomen en tot hun groot plezier ondergebracht in een jeugdherberg. U kunt het zich voorstellen, twintig vrouwen bij elkaar, het was voor hen één groot feest.

We waren daar op bekend terrein want dit was alweer ons derde optreden in theater ‘de Molenberg'.

Het daarop volgend Small Sail Vlissingen was kleinschaliger, maar gaf veel geslaagde optredens op de diverse locaties in de stad.

Het optreden tijdens de Maritieme Dag in Vlissingen begint eveneens tot één van de tradities van het koor te horen.

Het jaar 2003 werd afgesloten met twee bijzondere optredens. Eén in Oostburg voor het 100-jarig bestaan van Rabobank Zeeuws Vlaanderen. Door een goede voorbereiding was het een eersteklas optreden, evenals de uitvoering met het mandolineorkest Excelsior, in het dorpshuis in Kruiningen.


2004

Op zaterdag 31 januari 2004 een optreden op de muzikale avond voor de Oranjevereniging Zoutelande. Compleet met onze vrouwendansgroep, die altijd zeer in de smaak valt bij het publiek.

Evenzo in februari in het Spiegeltheater in Middelburg ter opluistering van een ouderenmiddag.

Heel bijzonder was wel het bezoek van de bark ‘Endeavour', een in Australië gebouwde replica van het schip van James Cook. Het werd voor de talloze bezoekers een openlucht optreden aan dek van deze historische bark.

Op 30 april waren we weer terug in Koudekerke ter gelegenheid van Koninginnedag.

In mei waren we aanwezig in Vlissingen bij de indienststelling van de nieuwe veerboten, weer afgewisseld door een optreden in Middelburg t.g.v. het marinebezoek aan de Loskade.

Het Vól-Korenfestival in Middelburg met 60 koren is ieder jaar weer een groot succes, waaraan ook het Scheldeloodsenkoor graag zijn medewerking verleent.

Verder brachten we wederom een meerdaags bezoek aan Kiel waar de 'Knurrhahn' hun 75 jarige bestaan vierden.

Na terugkeer gingen de optredens in eigen land weer verder. Kortgene stond op het programma voor het jubileum van de Koninklijke Muziekvereniging EMM.

De banden met de Zeevaartschool in Vlissingen zijn hecht. Vandaar dat het koor ook een muzikale aubade bracht bij het afscheid van de directeur Louis van Heulen.

Het meest curieuze optreden was wel in juli in het Arionhotel in Vlissingen.

Daar was een Tattooconventie georganiseerd waarbij de welkomstceremonie met neuzen wrijven met de echte Maori's uit Nieuw Zeeland wel het meest bijzondere was.

Enige dagen later gaf het koor acte de présence op de scheepswerf De Schelde bij de doop van een kabellegger.

Een optreden in Nisse voor de Pastorale au Parvis ging in juli vooraf aan de kotterreis naar Antwerpen voor de komst van de schepen van de Tall Ships Race.

2004 was een druk jaar voor het koor, want terug in de thuishaven gaven we een week later alweer onze medewerking aan Small Sail Vlissingen zoals altijd gevolgd door de stijlvolle Sea-Sunday-dienst in de St. Jacobskerk.

Dit jaar maakten we ook opnamen voor een DVD van Mirasound waaraan nog negen andere shanty-/zeemanskoren deelnamen. Waren gedurende Sail Antwerpen al de eerste beelden geschoten aan boord van het Russische volschip 'Mir', nu werden deze opnames afgerond rond de loodsensteiger, het Rondeel en zelfs in en óp het Maritiem muZEEum te Vlissingen.

De musical ‘Shadows of Time'© werd ook nog een keer opgevoerd en wel in het nieuwe Scheldetheater in Terneuzen. Ook hier een volle zaal en een zeer gemotiveerd optreden van de koorleden.

Verder waren er nog veel optredens bij festiviteiten en bijeenkomsten in Vlissingen in het Arionhotel en CineCity.

Noemenswaard is ook de 60-jarige herdenking van de Bevrijding van Walcheren. Waarschijnlijk de laatste herdenking gezien de hoge leeftijd van de veteranen. Deze herdenking vond plaats zowel aan de Commandoweg als later in het Arsenaaltheater. Ons optreden was gezamenlijk met de Thalita-brassband en de Inter Scaldis Pipes and Drums.

Ook Middelburg had weer onze belangstelling, en wel 't Gasthuis tijdens een muziekdriedaagse en verder tijdens een muziekmiddag in de Doopsgezinde Kerk, waarvoor het koor ook een uitnodiging had gekregen.

Hiermee maakten we het 38ste optreden vol.

Een druk bezet jaar dus met een gemiddelde van meer dan 3 optredens per maand!


2005

Het nieuwe jaar 2005 begon voor het koor in Middelburg met een benefietconcert voor de tsunami slachtoffers in Azië en onze aanwezigheid bij de uitvaartdienst van Nic Bollen, de vroegere directeur Loodswezen, regio Scheldemonden.

Het is zoals het gaat in het leven: vreugde en verdriet gaan vaak hand in hand. Want een week later vonden alweer de voorbereidingen plaats voor de opvoering van onze musical in het Arsenaaltheater in Vlissingen.

Ditmaal een optreden georganiseerd door de Rabobank voor haar leden, met wederom een vol bezette zaal.

Natuurlijk waren veel koorleden aanwezig in de Zeevaartschool toen ons gewaardeerde koorlid en violist Rinus van Es een Koninklijke onderscheiding werd opgespeld. Hij werd benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Zeer verdiend en de zangaubade was dan ook van ganser harte.

Zo nu en dan steekt het koor ook de Schelde over zoals in juni voor een middagoptreden in Breskens. Gevolgd door het Middelburgs Vól-korenfestival waar het Scheldeloodsenkoor op diverse locaties te beluisteren was. Het is opmerkelijk hoeveel publiek dit festival ieder jaar weer op de been brengt.

In dezelfde maand juni ondernamen we een reisje naar Vlaardingen voor diverse optredens op het logger- festival. Ook hier trok dit festival weer veel publiek naar de locaties in de stad van deze oude vissershaven.

Bijzonder was het uitstapje naar België, naar de vissersplaats Oostduinkerke. Tussendoor nog een optreden op Noord- Beveland waarna al weer werd toegewerkt naar het grote gebeuren van dat jaar, ‘Sail Amsterdam 2005'.

Dit was alweer de 7e Sail Amsterdam op rij waar we aan deelnamen.

Vindt Sail Amsterdam iedere vijf jaar plaats, Small Sail Vlissingen is een jaarlijks gebeuren en ook hier waren we weer present.

Na de vakantie was de onthulling van het Frans Naerebout Monument.

Midden in de nacht op de dijk bij het Goese Sas, was dit wel een heel bijzonder gebeuren waarbij het Scheldeloodsenkoor zijn stem deed klinken met o.a. het Zeeuwse Volkslied.

Bij het Walchers Folklore Festival in Oost-Souburg kregen we ook veel bijval in de grote feesttent aldaar.

Er werd weer hard gerepeteerd voor een uitvoering van onze musical in theater De Mythe in Goes. Met uitstekende faciliteiten in handen van onze technici Jan van Gaalen, Paul Heuff en Ben Elsing, werd de musical hier gespeeld voor een totaal uitverkochte zaal.

In oktober stond weer een doopplechtigheid op het programma. Dit keer een nieuw type vaartuig, een SWATH, voor het Loodswezen. Op de Piet Heinkade was een grote tribune geplaatst om alle genodigden een zitplaats te geven.

Maar het meest bijzondere was dat er verschillende generaties loodsvaartuigen langs de kade lagen afgemeerd, van een oude zeilende loodskotter uit Delfzijl, tot aan de nieuwe Twin Hull, de ‘Cetus'.

De buitenlandse reis ging dit jaar voor de 7e keer naar Engeland. Kijk voor een verslag van deze acht-daagse reis op de pagina : Optredens / Engeland.

Met een optreden tijdens de Maritieme Dag in CineCity in Vlissingen werd het jaar 2005 afgesloten.


2006


HERINNERINGEN AAN HET SCHELDELOODSENKOOR

(door burgemeester Jaap van der Doef)


Als je zo midden in de vakantieperiode de vraag krijgt iets te schrijven ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van het Scheldeloodsenkoor kun je niet anders dan ‘ja' zeggen, en er tegelijk spijt van krijgen. Buiten in de tuin zittend geniet ik van het geluid van merels, van een winterkoninkje, van de verrassend aanwezige vink en kan ik me zelfs het geluid van het Koor niet voor de geest halen. Hoe dan er over schrijven?

Maar eenmaal weer binnen achter de pc zijn er hulpmiddelen. Ik zet een van hun cd's op, en natuurlijk die welke het meeste indruk op me heeft gemaakt, namelijk ‘Stormy weather', samen met de Sea Sound Singers en vooral Het Zeeuws Orkest. Ja, dan komen de herinneringen wel terug.

Het Scheldeloodsenkoor hoort zo onmiskenbaar bij Vlissingen, dat alle grote evenementen wel door hun aanwezigheid opgeluisterd moeten worden.

En het wonderlijke van dit fenomeen is dat het nooit is gaan vervelen.

Of het nu in de stad zelf is, bij welk evenement dan ook, of in Amsterdam of Delfzijl bij Sail, zodra het geluid tot je doordringt ga je er op af.

En ja daar staan ze, in hun prachtige uniformen dan wel in de gevarieerde piratenkleding. Op de voorste rij Rinus van Es met viool, bijna als mascotte aanwezig. Daar is als altijd de markante Albert Veldkamp, en natuurlijk Léon Bours die de scepter zwaait. Daar staat, zo op het oog bescheiden, André Bakker, secretaris van het koor, de grote organisator, tevreden als hij ziet hoeveel publieke belangstelling er weer is.

Daar staan ze weer allemaal, die goeddeels, want ook wel erg vroeg gepensioneerde loodsen uit Vlissingen, die enthousiastelingen die van geen wijken weten.

Nooit tevergeefs deed ik als burgemeester een beroep op hen om op te treden.

Zij deden wel eens tevergeefs een beroep op mij. Dat gold met name als me een deelname aan een prachtige reis, naar Australië! of de Verenigde Staten in het vooruitzicht werd gesteld. Ik zou dan toch echt wel iets voor mijn stad kunnen doen in den vreemde, zo werd mij voorgehouden. Maar altijd moest ik nee zeggen, want Vlissingse burgemeesters worden niet geacht dit soort snoepreisjes te maken. Maar spijtig was het wel.

Mijn afscheid als burgemeester in het voorjaar van 1999 in de St.Jacobskerk werd opgeluisterd door 'Het Zeeuws Orkest', door het Koperensemble, door Bløf, door interessante sprekers waaronder de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken, Bram Peper. Maar het meest feestelijke deel van dit afscheid werd toch geleverd door het Scheldeloodsenkoor. De vele gasten van buiten Vlissingen ondergingen dit deel als het meest authentiek Vlissings.

Dit koor associeert direct met de zee, met het zilt dat je op je lippen proeft op de Boulevard, met de wind die er altijd staat.

Maar dit koor symboliseert ook de eigenzinnigheid van deze havenstad, haar diepste karakter, dat onberekenbare, onstuimige soms.

Al vijfendertig jaar lang, in toenemende kwaliteit, is het Scheldeloodsenkoor het vlaggenschip van Vlissingen Promotie.

Laat dat zo maar blijven.

Zingen, genieten, je liefde voor de zee uitdragen, en ook nog veel voor je stad betekenen. Kan het rijker?

Geluk gewenst Scheldeloodsenkoor, gefeliciteerd ook Vlissingen met deze muzikale geweldenaar.


Jaap van der Doef

Burgemeester van Vlissingen

van 1986 tot 1999.

- - -



Kobus & Koosje blikken terug.


Even voorstellen:

Wij zijn niet geboren maar gecreëerd en wel door mevrouw van der Maas, de echtgenote van loods Aart van der Maas.

Aanvankelijk werden wij gecreëerd t.b.v. een buikspreeknummer hetgeen op een jubileum avond groot succes oogstte.

Toen echter het loodsenkoor werd opgericht werden we onmiddellijk als mascotte ingezet d.w.z. ik (Kobus) beet het spits af en Koos was de ‘stand-in' en trad ook op als vervanger zoals die keer in Brunssum toen ik gekidnapt werd.

Omdat wij vanaf het eerste uur bij het koor betrokken zijn geweest en altijd een prominente plaats innemen, ligt het voor de hand dat wij op deze 35 jaar terugblikken.

Overigens, we zijn genoemd naar twee onafscheidelijke illustere loodsen.


35 Jaar SCHELDELOODSENKOOR.


Hier volgen enkele passages uit dit rijk geïllustreerde, 100 pagina's dikke boek.


VOORWOORD

Voor u ligt het Herinneringsboek ‘35 jaar Scheldeloodsenkoor'.

Zoals de titel al zegt is het vooral een boek voor alle (oud)leden van het koor, maar ook andere belangstellenden die het Scheldeloodsenkoor een warm hart toe dragen, kunnen er hopelijk veel plezier aan beleven.

Het beoogt een indruk te geven van het wel en wee van het koor gedurende haar bewogen bestaan. Natuurlijk is het onmogelijk om in een betrekkelijk klein boek als dit, alles te noemen en te behandelen.

We proberen een zo goed mogelijk overzicht te geven van de voornaamste gebeurtenissen. Veel ‘kleine' maar altijd waardevolle en soms emotionele optredens, vooral voor bejaarden, zijn omwille van de leesbaarheid weggelaten.

De (oud)leden kunnen hun hersens pijnigen door de eigen herinneringen op te halen, andere lezers mogen naar hartenlust fantaseren hoe het Scheldeloodsenkoor haar optredens en reizen door al die jaren beleefde. Eén ding is zeker: ze werden altijd zodanig met hart en ziel beleefd dat je soms beter kunt spreken van ‘doorleefd'. Het was uniek en we kunnen dankbaar zijn dit allemaal te hebben mogen meemaken.

In 35 jaar is het helaas ook onontkoombaar dat veel leden ons zijn ontvallen en het niet allemaal hebben mogen meemaken. Laten we ook even stilstaan bij onze herinneringen aan hén en de mooie tijd die we samen hadden. Dit beperkt zich niet tot hen alleen maar ook hun levenspartners.

Wij zullen ze nooit vergeten.

In een terugblik als deze blijkt maar al te duidelijk hoe belangrijk het bestuur in een koor als het onze is. Namen noemen we niet want dan vallen er altijd mensen tussen wal en schip. Laten we volstaan met de vaststelling dat we altijd zeer gemotiveerde bestuurders hebben gehad die er ongelooflijk veel tijd in hebben gestoken. Heel hartelijk dank daarvoor. Echter, uiteindelijk zijn het de leden die het allemaal waar moeten maken en overbrengen op het publiek. Daarbij niet te vergeten de dames/partners van de theatergroep die de laatste jaren een zeer belangrijke rol zijn gaan spelen in de musicals en het succes van het koor. Shantykoren zijn er inmiddels honderden, onze musicals zijn gelukkig uniek.

Daarom is ook een woord van grote waardering op zijn plaats voor de schrijvers, de geluids- en lichttechnici, de kostuumontwerpsters en naaisters, de decorontwerpers/bouwers, de bouwploeg, de regie, de grime en alle anderen die meestal op de achtergrond meewerken en niet altijd de aandacht en waardering krijgen die ze verdienen.

Eén uitzondering wil ik echter maken en dat is voor Albert Veldkamp. Het zat al jaren in zijn hoofd dat er een koor moest komen en dat is hem uiteindelijk gelukt. Het resultaat kennen we maar al te goed. Na jarenlang als voorzitter te hebben gefungeerd is hij teruggetreden maar als ere voorzitter volgt hij het wel en wee van zijn geesteskind nog altijd op de voet. Dit kind is inmiddels van bijna middelbare leeftijd, heeft al een mooi leven achter de rug en gaat hopelijk nog een goede toekomst tegemoet.

De doelstelling van Albert om de liederen die op de schepen in de oude zeiltijd gezongen werden op deze wijze voor het nageslacht te bewaren, is voor honderd procent gehaald. Dat wij daar veel plezier aan hebben beleefd en nog beleven behoeft verder geen betoog.

Daarom Albert: bedankt.

Onze grote inzet en enthousiasme komt blijkbaar goed over en dit ‘Mysterie is de basis van ons golvend bestaan'. Zou het publiek hier gevoelig voor zijn? Waar heb ik deze toepasselijke teksten toch meer gehoord.


Lees dit boek met een lach en een traan

herleef de geschiedenis van ons bestaan

het is de ‘Shadow of our Time'.


De commissie Herinneringsboek.



En verder... stond 2006 geheel in het teken van ons 35 jarig jubileum.

We vierden dit met het verschijnen van onze 10e geluidsdrager, de CD 'Albertina', het 'Herinneringsboek 35 jaar Scheldeloodsenkoor', een groot internationaal shantyfestival tijdens Small Sail Vlissingen en een daverend feest in 'Huys ter Schelde', samen met ons collega-koor uit Duitsland, de "Knurrhahn".


April 2006 traden we weer op tijdens de Maritieme dag die nu echter was verplaatst naar de Zeelandhallen in Goes.

In mei 2006 maakten we weer een drie daagse reis naar onze vrienden, het 'Vlielander Zeemanskoor' op Vlieland, t.g.v. het 100 jarig bestaan van het V.V.V. We voerden er weer onze musical op en als vanouds verbleven we op drie klippers. Helaas zat het weer niet mee zodat we een dag te laat op het eiland arriveerden. Gelukkig kwam de uitvoering hierdoor niet in gevaar en konden we het geheel na afloop weer zéér geslaagd noemen.

We namen afscheid van onze musical "Shadows of Time"© met een uitvoering voor een uitverkochte zaal in de schouwburg van Middelburg.

Na 17 uitvoeringen, waarmee in 1998 werd begonnen, komt er een einde aan onze derde musical.

Met grote dank aan de schrijver Jan van Gaalen voor dit unieke stuk en uiteraard ook aan alle meewerkenden waarvoor het afscheid zwaar was.


2007

Dit jaar was landelijk uitgeroepen tot het Michiel de Ruyter jaar ter gedachtenis van de geboorte van onze nationale zeeheld, 400 jaar geleden. Voor ons koor een zwaar maar bijzonder jaar zoals zal blijken.

We begonnen op 13 januari met een Nieuwjaarsconcert dat door de Koninklijke Harmonie 'Ons Genoegen' was georganiseerd in de St. Jacobskerk.

Op 1 februari een optreden op basisschool 'De Wissel' in Vlissingen in het kader van het scholenproject in het de Ruyterjaar .

Voor ons koor stond 2007 ook verder geheel in het teken van 400 jaar Michiel Adriaenszoon de Ruyter.

Een speciaal opgerichte stichting organiseerde en verzorgde talloze activiteiten in het gehele land. Zij verzochten Het Zeeuws Orkest om samen met het Scheldeloodsenkoor een avondvullend concert te verzorgen ter gelegenheid van de grootse opening en aansluitend een reeks van deze concerten door de hele provincie. Dit resulteerde in een speciaal gecomponeerde cantate voor bariton, koor en orkest; 'De laatste zeeslag van Michiel de Ruyter'. Dirigent Joan Berkhemer van Het Zeeuws Orkest schreef de prachtige muziek op een libretto van de schrijfster Marita Mathijsen. Bariton Henk Smit vertolkt daarin de rol van Michiel de Ruyter, het Scheldeloodsenkoor die van zijn bemanning. Een mooi maar voor ons heel moeilijk en lang stuk waarvoor dan ook maanden gerepeteerd werd, vaak samen met Het Zeeuws Orkest. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we voor deze zware klus hulp vroegen en kregen van 6 voortreffelijke Vlissingse zangers om onze gelederen te versterken. Dit verliep van beide kanten bijzonder goed, uiteraard met betrekking tot de zang maar zeer zeker ook op persoonlijk gebied. Onze dank aan hen is dan ook groot.

Het concert bestond verder uit verschillende werken van het Zeeuws Orkest en ook onze eigen dirigent Léon Bours had zelf een prachtige suite gecomponeerd -'Bestevaeriaties'-, alsmede drie van onze shanties bewerkt voor begeleiding door groot orkest; Sailing, Roll Alabama,roll en the Golden Vanity. Alles bij elkaar een twee uur durend, zeer gevarieerd concert.

23 maart vindt de officiële opening van het Michiel de Ruyterjaar plaats in Vlissingen, de geboorteplaats van Michiel de Ruyter, door H.M. Koningin Beatrix.

Na de ontvangst van H.M. en vele hoogwaardigheidsbekleders door Burgemeester en Wethouders van Vlissingen worden zij toegezongen door 1500 schoolkinderen van de basisscholen uit Vlissingen.
Aansluitend vindt de Herdenkingsdienst in de St. Jacobskerk plaats met medewerking van Tambours en Pijpers van de Marinierskapel. Het Zeeuws Orkest, het Scheldeloodsenkoor en solisten voeren enkele delen van het concert uit. De burgemeester van Vlissingen, Mevr. A. van Dok van Weele, heet de genodigden welkom. Na toespraken door de voorzitter Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter, Mevr. S. van Heemskerck-Pillis Duvekot en een feestrede door de heer Prud'homme van Reine volgt de uitreiking van de

De Ruytermedaille door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Daarna opent Koningin Beatrix officieel het Michiel de Ruyterjaar door het slaan van 7 glazen op de scheepsbel. Als afsluiting klinkt het Wilhelmus.

's Avonds wordt dan het Galaconcert uitgevoerd door Het Zeeuws Orkest m.m.v. het Scheldeloodsenkoor en solisten in de Sint Jacobskerk te Vlissingen.

Op 13 april verzorgen we weer twee optredens voor verschillende basisscholen in het kader van het scholenproject de Ruyterjaar.

27 april werd in Ter Reede door de burgemeester het schilderij overgedragen dat de Vlissingse zeeschilder Jan de Quelery in opdracht van de Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter had gemaakt. Het betrof een groot schilderij van 1,5 bij 2 meter van de Vierdaagse Zeeslag van de Ruyter. Wij omlijstten dit gebeuren met toepasselijke shanties.

In Arnemuiden werd al jarenlang gewerkt aan de restauratie van de historische scheepswerf van de gebroeders Meerman. 8 juni was de feestelijke heropening door de Commisaris van de Koningin in Zeeland , mevrouw Carla Peijs.

Het koor was uitgenodigd een en ander muzikaal luister bij te zetten.

De tweede reeks van de 'de Ruyter Concerten' begon op 28 juni in de Grote Kerk te Brouwershaven, op 29 juni gevolgd door een concert in de Grote Kerk te Veere en op 30 juni in de St. Baafs Basiliek in Aaardenburg.

De concertreeks werd op 7 juli afgesloten met een groot openluchtconcert als afsluiting van de groots opgezette Marinedagen in Vlissingen.

Tientallen marineschepen uit vele landen zorgden voor een spectaculaire vlootschouw op de rede van Vlissingen onder nog spectaculairder stormachtige weersomstandigheden. Heel Nederland kon hiervan getuige zijn via een rechtstreeks verslag door de NOS televisie. Het avondconcert was iets aangepast en eindigde met een synchroon vuurwerk op de klanken van de bekende Ouverture 1812 van Tschaikowsky. Het was een waardige en eervolle afsluiting van maandenlange zware repetities en optredens, maar ook een van voldoening en een beetje weemoed dat het nu echt afgelopen was.

Een heel bijzondere ervaring, deze 'zijstap' van het koor.

Veel rust kregen we echter niet want de volgende dag 8 juli waren we 's morgens vroeg al weer aanwezig in de St. Jacobskerk voor de jaarlijkse Oecumenische viering van Sea Sunday. Daaraan verlenen we altijd medewerking door het zingen van enkele toepasselijke seasongs.

Op 21 juli traden we op tijdens een bruiloftsfeest in Huys ter Schelde. Daar trouwde een in Noorwegen wonende Nederlander die onze reis naar Flekkefjord in 2000 mede georganiseerd had. Normaal trouw je één keer in Noorwegen met bijbehorend feest, hij wilde echter twee feesten en deed het hier dus nog eens 'dunnetjes' over. Hij wilde ons koor erbij hebben en wij zijn natuurlijk de beroerdsten niet en offerden ons graag op voor een avondje feesten. Het is niet onze 'core-business', maar toch...

11 augustus vertrokken we 's morgens vroeg naar Katwijk voor een bijdrage aan het plaatselijke haring- en shanty festival. Een prachtige dag met mooie optredens in een gezellig Katwijk, waar we ook afscheid namen van dames van onze dansgroep van het eerste uur. 16 jaar lang draaien zij al mee met het koor om bij allerlei gelegenheden hun maritieme dansen te tonen. Zij wilden nu graag met 'pensioen' en wij hebben ze in Katwijk dan ook en-public in de bloemen gezet. Dames.....bedankt voor alles!!!

Het jaarlijkse Small Sail Vlissingen stond dit jaat ook in het teken van Michiel de Ruyter en was dus omgedoopt tot Sail de Ruyter. Een 3-daags groots opgezet spektakel met honderden zeilschepen, platbodems, bruine vloot, sleepbootjes enz. uit het hele land en België. Ook een tiental echte Tall Ships, waaronder de ons zeer bekende 'MIR' en 'Dar Mlodziezy' lagen deze Sail in Vlissingen. Onze bijdrage aan dit festijn was de organisatie van een groot internationaal shantyfestival. Van 24 t/m 26 augustus brachten een twintigtal shanty-/zeemanskoren en groepen uit Europa hun repertoire ten gehore op vele podia op het Sail terrein, in de binnenstad en op de boulevards.

Het Scheldeloodsenkoor was tijdens 10 optredens op vrijdag en zaterdag te beluisteren.

Op 1 septemder verzorgden we een optreden op de Karolingenburcht in Oost-Souburg t.g.v. het 7e Folklorefestival Walcheren.

In Hoek van Holland zongen we op 10 september voor de gerestaureerde zeilloodskotter 'Texelstroom' t.g.v. haar 100e 'verjaardag'. Een optreden op de steiger dat bijna letterlijk in het water viel en dat we voortijdig moesten afbreken wegens de stromende regen. Gelukkig komt dat zelden voor.

28 september was er weer een activiteit in het kader van het de Ruyterjaar. Ditmaal een concert samen met het 'Grootkoor Zeeland' in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Zondag 21 oktober werd weer de jaarlijkse Vlissingse Zeedag gehouden, georganiseerd door het Maritiem muZEEum. Het Westkappels koor en het Scheldeloodsenkoor verzorgden ieder een drietal optredens op een buitenpodium voor het muZEEum. Gelukkig was het een heel zonnige dag zo laat in het jaar.

Dit bijzonder drukke jaar werd op 22 december afgesloten met een groot Kerstconcert in maritieme sfeer in Biervliet, Zeeuws-Vlaanderen.

Al met al een jaar waar we best met gepaste trots op terug kunnen kijken.


2008


Na het drukke Michiel de Ruyterjaar van 2007 kwam het Scheldeloodsenkoor in rustiger vaarwater terecht. Tot juni hadden we vijf optredens. Het eerste in januari in Antwerpen tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van het Nederlandse en Belgische loodswezen. Een optreden in het Atrium van verzorgingstehuis 'ter Reede' en op Koningginnedag drie optredens op een shantyfestival in Bussum waar en-passant de publieksprijs werd gewonnen als mooie afsluiting van een bijzonder gezellig festival. Voorts gaven we een groot gezamenlijk concert met het koor A58 en de Sea Sound Singers t.g.v. het 700 jarig bestaan van de St. Jacobskerk in Vlissingen. In juni nog een optreden tijdens een reuni t.g.v. het 100 jarig bestaan van de Frans Naereboutschool en meteen hierna begon de reis naar Praag die toch gezien mag worden als het hoogtepunt van 2008. Een oud initiatief uit 2002 stond aan de wieg van deze reis. Destijds zouden we in het najaar naar een volksfestival in Praag gaan. Door overstromingen van de Moldau, waarbij half Praag onder water kwam te staan, ging deze reis niet door. Nu, met de organisatie van het eerste Shantyfestival aldaar, was het 'de' gelegenheid om deze reis alsnog te verwezenlijken. Het werd een prachtige reis met 2 bussen, een goed programma, en een mooie ambiance op een boot hotel, een Botel dus. Kijk hiervoor ook op de pagina Optredens.


Meteen na Praag volgde het "Onderstroom" festival. De organisatoren van het voormalige Vlissingse Straatfestival wilden graag onze medewerking voor het theaterstuk "Met het Oog op de Schelde". Wij ontkwamen er niet aan om medewerking te verlenen aan dit theaterstuk over de Nederlandse en Vlaamse loodsen op de Westerschelde. Ondanks dat veel leden na Praag op vakantie gingen heeft een harde kern, in verschillende samenstellingen, het toch voor elkaar gekregen om 13 keer -inclusief twee repetities- op te treden. Eigenlijk gingen we het steeds leuker vinden, zo met de armen over elkaars schouders, kijkend naar het westen over de monding van de Westerschelde en luisterend naar de stem van "mister pilot". In augustus namen we deel aan het 'Haring- en Shantyfestival' in Katwijk en het 3 daags evenement Vlissingen Maritiem dat elk jaar in het laatste weekend van augustus wordt gehouden en waar meerdere keren per dag wordt opgetreden. Ook de Vlissingse Zeedag voor het muZEEum in oktober is een jaarlijks terugkerend gezellig gebeuren waar we al sinds jaren onze medewerking aan verlenen. Een avondvullend concert in de Historische kerk in Oost-Souburg en een optreden in De Fonteyne in Heinkenszand maakten 2008 vol.

Afgelopen jaar is ook gestart met de ontwikkeling van een nieuwe musical. Meerdere initiatieven zijn er geweest. Uiteindelijk heeft collegaloods Jan v. Gaalen toch zelf de inspiratie gevonden om het "verhaal" uit te werken. Plot, script, etc. zijn inmiddels bekend zodat de nieuwe musical in het najaar van 2009 klaar zou kunnen zijn voor "try-outs".

Een bijzonder droevig moment is steeds weer het muzikaal afscheid nemen van diegenen die ons ontvallen. Het zingen van het koor tijdens de begrafenis/crematie plechtigheid maakt altijd weer een diepe indruk. Dit jaar overleed ook geheel onverwacht onze zeer gewaardeerde violist Hans de Looff.


2009


2009 was een relatief rustig jaar voor het loodsenkoor, maar wat is rustig?

Dit jaar was ook het jubileumjaar van de Vereniging Nederlandse Loodsen Sociëteit te Vlissingen waar alle koorleden natuurlijk lid van zijn. Onze 'soos' bestond 125 jaar en dat werd in juni gevierd met een receptie in het Arsenaaltheater en het loodsenkoor trad hierbij natuurlijk op. 14 februari verzorgden we een groot optreden met medewerking van onze dansgroep in het verzorgingstehuis 'ter Reede' in Vlissingen waar na afloop traditioneel van een uitstekend verzorgd mid-wintermenu werd genoten. In maart beleefden we, op uitnodiging van ons bevriend shantykoor 'Maashave' uit Sevenum, voor de tweede keer een geweldig lang weekend op Landalpark 'de Schatberg' te Sevenum. 'Maashave' vierde haar 10 jarig bestaan met een groots opgezet korenfestival op zaterdag en zondag. Veel koren uit binnen- en buitenland verzorgden zeer gevarieerde optredens en dat maakt dit festival heel apart en gezellig. Een pluim voor de uitstekende organisatie en verzorging door 'Maashave' is zeker op zijn plaats, chapeau! Bij uitzondering traden we in mei op ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de tante van een van onze langstzittende koorleden, mevr. Pierens. Ook in mei trokken we naar Blankenberge in België voor enkele optredens tijdens de haven- en visserijdagen. Op 18 juli verleenden we onze medewerking aan het shantyfestival in Veere, georganiseerd door 'het Veerse Scheepstuig' ter gelegenheid van hun 10 jarig bestaan. Ook hier gaf onze dansgroep weer een extra glans aan de uitbeelding van de shanties. Het openingsconcert van 'Vlissingen Mariiem' op 27 augustus in de St. Jacobskerk te Vlissingen werd door het Scheldeloodsenkoor verzorgd in samenwerking met de Koninklijke Harmonie 'Ons Genoegen'. Het was een indrukwekkend concert voor een enthousiast publiek. Ook op 28 en 30 augustus werden meerdere optredens verzorgd tijdens het shantyfestival dat elk jaar ter gelegenheid van bovenstaand evenement wordt georganiseerd. 5 september een optreden tijdens een folklorefestival in Oost-Souburg waarna we 16 september vertrokken voor een meerdaagse reis naar onze vrienden in Kiel. Zij vierden hun, let wel, 80 jarig jubileum eigenlijk in augustus, gelijktijdig met het bovengenoemd evenement 'Vlissingen Maritiem'. Na overleg hebben zij hun feest twee weken uitgesteld zodat wij hun jubileum mee konden vieren, een groots en zeer gewaardeerd gebaar dat uitdrukking geeft aan de al bijna 40 jaar bestaande vriendschapsband met de 'Knurrhahn'. Er werd o.a. een groot 3 koren jubileumconcert gegeven waar ook de 'Takelure' uit Brünsbuttel aan mee werkte. Als kado voor hun 80 jarig jubileum ontvingen de 'Knurrhahn' als eerste een exemplaar van het exclusieve relatiegeschenk dat het bestuur van het Scheldeloodsenkoor in een beperkte oplage heeft laten maken voor zéér bijzondere gelegenheden. Het is een bronzen beeldje van 'Een Vlissingsche loods' uit 1875, naar voorbeeld van een houtgravure van Charles de Coster. Het beeldje (foto) is gemaakt door de Vlissingse kunstenares Suze van den Ouden-van Spaandonk.

25 oktober verzorgden we weer twee optredens tijdens de tradietionele jaarlijkse Zeedag bij het MuZEEum in Vlissingen. Op 11 november een optreden in de marinekazerne t.g.v. een bijeenkomst van de bedrijfsmaatschappelijke dienst van Defensie. Het jaar werd afgesloten met een optreden in de Sociëteit ter herdenking van de konvooivaart op Antwerpen na de herovering van de Schelde en Antwerpen. Tijdens deze plechtigheid werden ook de Nederlandse slachtoffers van het Loodswezen gedurende de WOII herdacht. Een waardige afsluiting van een relatief rustig jaar?


2010


Het jaar 2010 begon met een optreden op 6 februari in een uitverkocht Atrium in verzorgingstehuis Ter Rede in Vlissingen. Na dit optreden werd de koorleden en hun partners een heerlijk Indisch buffet aangeboden.

Op 13 en 14 maart gingen we voor de tweede keer een weekend naar het Sea Song Challenge festival in het Landalpark 'de Schatberg' in Sevenum. We werden opnieuw zeer gastvrij ontvangen door onze gastheren van het shantykoor 'Maashave' en niet te vergeten de directie en personeel van van het prachtige park 'de Schatberg'. Het onderdak in de vakantiebungalows blijft toch altijd weer een bijzondere belevenis. Het festival zelf is ook bijzonder door de grote variatie in de koren en genres. Onze optredens, met medewerking van onze dansgroep, werden weer zeer gewaardeerd zodat we terug gingen met de uitnodiging voor 2011 al op zak. Kortom, een heel gezellig weekend!

Later in de maand, 30 maart, traden we op in Oostende ter gelegenheid van de doop van de snelle loodstender 'Ravelinge' van het Vlaamse loodswezen. Een officiële gelegenheid waar we zongen op de kade en naderhand enkele malen tijdens de receptie voor de genodigden.

April werd een drukke maand met vier optredens waarbij het optreden in Den Bosch er toch wel bovenuit stak. 14 april waren weer terug in Ter Rede om de officiële opening van het nieuwe gedeelte op te luisteren.

Zaterdag 17 april togen we dan naar Den Bosch. Dit optreden stond al twee jaar gepland en ook onze partners waren uitgenodigd. Zo werd het een heel gezellige dag met prachtig weer, een rondvaart door de grachten en onder de gewelven van de smalle Dieze. Verder ruim de tijd om het mooi, gezellige 's Hertogenbosch te verkennen en/of een terrasje te pikken. 's Avonds werd ons een maaltijd aangeboden in het Jheronimus Bosch Art Cente, waar 's avonds ook het optreden plaatsvond waarvoor we gekomen waren. Een groot(s) avondvullend optreden met onze dansgroep waarin we met groot succes bijna al onze dansen en acts ten tonele brachten.

De zaterdag daarop, 24 april waren we aanwezig in Arnemuiden bij de opening van het nieuwe clubgebouw van de jachthaven Oranjeplaat.

Vrijdag 30 april tenslotte wederom in Arnemuiden voor het opluisteren van de Koninginnedag viering.

Zondag 11 juli hebben we meegedaan aan de Sea Sunday Service van de Mission to Seafarers in de Jacobskerk in Vlissingen. Om de zoveel jaar werken we hier aan mee en deze keer was het inmiddels al weer drie jaar geleden. Het was een mooie dienst waarin we onze mooiste ballades zongen. De kerk had nog nooit zo vol gezeten, aldus een ouderling.

Woensdag 28 juli traden we met onze dansgroep op tijdens de braderie in Meliskerke.

In augustus hebben we deelgenomen aan Sail Amsterdam, maar dit keer zonder optredens vanwege de zware commerciële eisen van de organisatie. Een P.R en cateringreis voor Loodswezen Amsterdam-IJmond was het doel. Door onze eerdere ervaring hiermee was dit geen probleem en zo vertrokken we op woensdag 18 augustus met de loodsboot Mirfak naar Amsterdam. Twintig enthousiaste koorleden hebben vier dagen ongeveer 550 gasten van soep, broodjes, hapjes en complete maaltijden voorzien. Het was alle dagen buffelen geblazen en zo keerden we, bijna een week later, moe maar voldaan en met zeer slecht weer terug in Vlissingen. Voor het koor en het loodswezen een geslaagde ervaring en voor herhaling vatbaar in 2015.

Meteen na Sail Amsterdam volgde het laatste weekend van augustus Vlissingen Maritiem en het was nog steeds slecht weer. Wij hadden op zaterdagmiddag echter geluk met een paar uurtjes zon en mooie optredens voor eigen Vlissings publiek. In september waren er weer drie optredens; een zeer geslaagd Manhuis tuinconcert op zondag 5 september in Goes, op de 18e in het Gasthuis in Middelburg en op zondag 26 september enkele optredens tijdens de Brandersfeesten in Schiedam.

Zondag 17 oktober was daar weer de jaarlijks terugkerende Zeedag bij het MuZEEum in Vlissingen waar we altijd enkele optredens verzorgen. Hier kunnen we echt wel spreken van een traditie en dat geld zeker ook voor het altijd zonnige weer op deze dag zo laat in het jaar.

Op 26 november waren we gevraagd voor een avondvullend optreden op de jaarlijkse culturele avond in Wemeldinge. Een heel geslaagde avond, niet in het minst door het zeer enthousiaste publiek.

Het jaar 2010 werd op 18 december afgesloten met een optreden op het Winterfestival in Vlissingen. Dit (buiten)optreden viel letterlijk in de sneeuw vanwege de gladheid en de snerpende kou waardoor er vrijwel geen publiek was. Vooral voor de muzikanten was dit een ware beproeving, je instrument bespelen met bijna bevroren vingers! We zien dus maar vlug uit naar 2011 met hopelijk een warme zomer.



2012

Er werd in 2012 vijftien keer opgetreden, te beginnen in februari in Ter Reede. Op 30 maart een groot succesvol optreden in Katwijk met een gezellige dag daaromheen in Den Haag. In april gaven we weer acte de présence in Ter Reede ter gelegenheid van het verlenen van een Koninklijke Onderscheiding aan koorlid Jaap Berrevoets. Het lintje en het koor waren voor hem een volslagen verrassing.

In juni drie optredens, eerst een bijzondere dag aan boord van HMS Zeeland met afsluitend optreden op de receptie in het Gemeentehuis van Terneuzen, vervolgens de Havenfeesten Terneuzen en tenslotte de Visserijdag in Arnemuiden. In juli twee optredens t.g.v. Sea Sunday in Vlissingen en de Smalstadfeesten in Kortgene. Eind augustus de jaarlijkse optredens tijdens Vlissingen Maritiem.

In september traden we weer op tijdens het Vliegende Hollander Festival in Terneuzen waar we gevraagd waren het afsluitend optreden met samenzang te verzorgen. Ook in september in het verzorgingstehuis ‘De Gouwe Tuyn’, waar we de beheerder de stuipen op het lijf joegen met onze act ‘Fire’. Op 6 oktober hadden we een dagje uit met een bijzonder optreden in Heeze. Zoon Ruud van ons overleden koorlid Henk Sondag werd t.g.v. zijn 50ste verjaardag door zijn vrienden en relaties verrast met een ’leuk’ verjaardagspartijtje waar na ons ook René Froger nog optrad. Eveneens in oktober de traditionele zeedag van het Vlissings muZEEum met wederom mooi weer. Het jaar werd afgesloten met een waardig kerstconcert in Ter Reede in samenwerking met de Sea Sound Singers.



2013

In maart gingen we al weer voor de 4e keer naar Sevenum, met een groep van 67 koorleden en partners. Ook in maart traden we op tijdens het 15-jarig jubileum van de PAZ in Goes. In april veranderden we in Oost-Souburg - 15 minuten voor aanvang van het optreden - de opstelling van de stoelen in de Historische kerk. Dit tot volle tevredenheid van Léon maar tot grote ontsteltenis van de beheerder, die later toch weer blij was met een CD van het koor. Eveneens in april een avondvullend optreden in Oostkapelle voor de Christelijke Caravan Club waar we scherp werden gehouden met thee en koffie, iets wat we niet vaak meemaken…

In mei trokken we naar Blankenberge voor een helaas grotendeels verregend maar toch gezellig optreden. In juni weer twee optredens, het eerste ter gelegenheid van de sluiting van ‘het gebouw met het torentje’ van de ‘De Ruyterschool’ waar veel van onze leden hun zeevaartopleiding hebben genoten met alle daaraan verbonden goede herinneringen. Ook traden we weer op in Arnemuiden op de jaarlijkse Visserijdag. Augustus was een drukke maand met drie dagen optredens tijdens het groots opgezette Sail de Ruyter. Het concert samen met Srétenje op vrijdagavond in de Jacobskerk was een groot succes; op zaterdag verschillende optredens tijdens het shantyfestival; op zondag verleenden we onze medewerking weer aan de jaarlijkse Sea Sunday in de Jacobskerk. Dan nog op de laatste dag van de maand augustus naar Terneuzen om wederom aan het Vliegende Hollander Festival deel te nemen.

In september hadden we de eer om onze medewerking te verlenen aan de doop van de nieuwe loodsboot “Pollux” in Vlissingen. Op 21 september gingen we naar ‘s-Hertogenbosch, met partners, voor een bijzonder optreden op een gigantisch podium, voor ons helaas te ver van het publiek. Gelukkig kregen we het voor elkaar om Neptunia met haar gevolg met een door zeeverkenners geroeide boot langs het publiek naar het podium te laten varen zodat er toch nog wel wat te zien viel.

In oktober traden we weer op tijdens de jaarlijkse muZEEumdag op de Nieuwendijk. In november verleenden we onze medewerking aan de jaarlijkse herdenkingsavond voor overleden dierbaren in de kerk in West-Souburg. Met 55 leden was het podium overvol. Het was een indrukwekkend optreden.




2014

Op 22 februari gaven we onze medewerking aan een benefietconcert voor de oogkliniek op Ambon, een samenwerking met 3 andere koren in een volle Sint Jacobskerk. In maart traden we op in Oostkapelle op het jaarlijks concert van Brassband Crescendo.

Hoogtepunt van 2014 was ongetwijfeld het zeer geslaagde en gezellige evenement op Vlieland van 22 t/m 25 mei op uitnodiging van het Vlielander Zeemanskoor. Zij vierden hun 25-jarig bestaan en ter gelegenheid daarvan traden wij gezamenlijk op in de show ‘Rolling home’, een muzikale wandeling door de zeiltijd, geschreven en geregisseerd door Jan van Gaalen en Diny Huson. Getuige alle reacties en krantencommentaren is dat bijzonder goed geslaagd. Bovendien hadden we prachtig weer en mooie klippers met goede koks en catering en iedereen hielp een handje mee, kortom iedereen tevreden en voor herhaling vatbaar.

Op 6 september weer diverse optredens op het jaarlijkse Vliegende Hollander Festival in Terneuzen, ook altijd een gezellig uitje met meestal heel mooi weer.











2015


In Memoriam.

Aan de leden van het Scheldeloodsenkoor,


Dames en heren,

Vanmorgen bereikte ons het droeve bericht dat in alle vroegte onze dirigent Léon Bours is overleden.
Léon is vanaf 1992 tot vandaag dirigent geweest van het Scheldeloodsenkoor. Wij waren zijn eerste werkgever en persoonlijk heb ik deze overeenkomst met hem mogen sluiten.
Toen een grote uitdaging; zowel voor Léon als het Scheldeloodsenkoor. Hij moest immers binnen 3 weken zich het repertoire eigen maken want aansluitend vertrok het koor op haar eerste grote tournee naar de Verenigde Staten. Hij is hier bewonderingswaardig in geslaagd.
Kort daarop reisde het koor met een bus naar Nijmegen om getuige te zijn bij het huwelijk van Léon met Katinka. Aansluitend vestigden ze zich in Vlissingen.
Léon voelde zich thuis bij het Scheldeloodsenkoor. De ontspannen manier waarop we samen de repetities beleefden zou bij een ander koor misschien geen succes zijn geweest. In de 23 jaar dat Léon aan het Scheldeloodsenkoor verbonden is geweest zijn er vele musicale hoogtepunten geweest.
Sailmanifestaties, Shanty festivals, concert reizen en zelfs officiele optredens in aanwezigheid van leden van het Koninklijk huis.
Naast de vele buitenlandse tournees volgden er optredens in samenwerking met grote orkesten. Tijdens de opening van het Michiel de Ruyter jaar in 2007 in aanwezigheid van Koningin Beatrix ontving Léon lof in de landelijke pers voor zijn bewerking van het lied
“In de blauw geruite kiel”.
Ook de vele musicals waren voor Léon een grote uitdaging om met een, in dit opzicht ongeschoold gezelschap, muzikaal grote successen te boeken.
Een dubbel optreden in een uitverkochte Amsterdamse Stadsschouwburg was een kroon op zijn werk.
De inzet van Léon heeft er in zeer belangrijke mate toe bijgedragen dat het Scheldeloodsenkoor naam en faam heeft verworven.
Ons past dankbaarheid dat we zo’n lange periode onder zijn muzikale leiding hebben mogen werken.


Vaarwel Léon en rust zacht.

12 maart 2015



Op 27 november 2015 was er een herdenkingsconcert met 3 koren van Léon:
Vocaal ensemble Cantare, Popkoor Flashback en het Scheldeloodsenkoor.





































Vorige
Volgende