Tasmanië

In 2001 bezocht het Scheldeloodsenkoor opnieuw Tasmanië op uitnodiging van het gemeentebestuur van Hobart. Ditmaal om een bijdrage te leveren aan het Wooden Boat Festival en ook nu weer was de Dutch Australian Society ‘Abel Tasman' onze gastheer. De 28ste januari vertrok het koor van Schiphol met als eerste bestemming Singapore. De stop-over was een weerzien voor onze oud K.P.M. en R.I.L. mensen.
Een Chinese rondvaartyonk bracht ons naar Turtle Island in de baai, waar evenals vroeger nog vele tientallen schepen ten anker lagen. Drie dagen hadden we om alle bezienswaardigheden in deze unieke stad te bekijken alvorens we verder vlogen richting Melbourne. Hier was ons oponthoud maar kort want onze hoofdbestemming was Hobart-Tasmanië.
Eenmaal daar aangekomen was de ontvangst geweldig. Op de dag van aankomst al een interview en een optreden voor de lokale radio- en TV zender. De volgende middag een gezellige barbecue met de leden van de Hollandse kolonie, waar we vele bekenden ontmoetten van ons vorige bezoek. Het ons welbekende echtpaar Janna en Lou van Gelderen hadden een boeiende sightseeing tour van zes dagen over het eiland voor het koor uitgezet. De touringcar bracht ons via de westkust naar Devonport waar ons weer een enthousiast onthaal te beurt viel door de Hollanders aldaar. Evenals de volgende dag in Launceston verzorgden we hier optredens. De bekende Hollandse liedjes voerden de boventoon, niet ons echte repertoire, maar oergezellig. Verder langs de oostkust reden we terug naar Hobart. Hoogtepunt hier was een concert in de nieuwe Concerthall, samen met het Tasmanian Youth Orchestra. Door de arrangementen van onze dirigent Léon Bours werd ook dit concert een groot succes. Voordat het koor vertrok kregen we nog een ontvangst en receptie aangeboden in de Townhall door de Lord Major en overige Gemeenteraadsleden. We verlieten Tasmanië met de veerboot ‘Spirit of Tasmania' van Devonport naar Melbourne.
Ook hier wachtte ons weer een uitgebreid programma. Allereerst een tour rond de Port Phillip Bay. Vanaf Sorrento bracht de ferry ons naar Queenscliff. Hier hadden we een middagoptreden in het plaatselijke theater met tot slot een geweldige ontvangst in het loodsstation van de Port Phillip Sea Pilots.
Het volgende evenement was het Holland Festival in Melbourne, een jaarlijks gebeuren dat evenals nu, ondanks de hittegolf, altijd veel bezoekers trekt. Het enthousiasme van de koorleden was er ook niet minder om. Een laatste optreden werd verzorgd in het Maritiem Museum op de gerestaureerde bark de ‘Polly Woodside'.

Het bezoek aan Australië was hiermede ten einde. Het koor viel hierna uiteen. Sommige leden bleven nog wat langer in Australië, anderen gingen nog met vakantie naar Nieuw Zeeland of andere landen in de Oost.